Met de tijd mee: digitale memorabilia

Hallo allemaal!

Ik heb het al eerder gehad over het toevoegen van memorabilia aan je album, wat betekent dat je allerlei dingen in je album verwerkt die jou herinneren aan een bepaalde gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een bonnetje, een kaartje, een tekening, etc. We leven echter in 2017 en de digitale wereld is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Het toevoegen van digitale memorabilia aan je album is inmiddels dan ook een populaire techniek in de Project Life wereld. In deze blogpost bespreek ik een aantal leuke ideetjes met je!

1) Social Media Post

Mijn eerste tip is een hele simpele, maar wel een hele populaire: leg een social media, bijvoorbeeld Facebook of Instagram, post vast. Dit kan een post zijn van jezelf of iemand anders. Je kunt ook een bepaalde pagina of groep vastleggen die je leuk vindt of waar je anderszins bij betrokken bent. Hoe doe je dit? Simpel: maak er een print screen van met je telefoon. Dit wordt direct bij je afbeeldingen opgeslagen, dus vanaf hier verwerk je het gewoon verder als foto. Nu lijkt dit misschien niet zo interessant, maar wie weet hoe de wereld er over 20 jaar uitziet. Een simpele Facebookpost kan dan wellicht een zeer waardevolle herinnering zijn! 

13532876_833739280093306_1447505307679210435_n

2) WhatsApp

Ook leuk: maak een print screen van een leuk, grappig of schattig what’s appje of sms’je. Zoals deze hieronder die mijn dochter mij stuurde, met een beetje hulp natuurlijk.  Dat was heel leuk om te krijgen en voor mij dus een leuke herinnering die ik vast wil leggen in mijn album. De optie ‘print screen’ op je telefoon is wat dit betreft echt een uitkomst en zeker een tip om te onthouden!

13522027_834354166698484_5894654491496461389_n

3) Het weer!

Jazeker, het weer. Dat is altijd leuk om vast te leggen, zeker als het iets zegt over die week. Is het bijvoorbeeld bijzonder mooi weer, of juist heel slecht, leg het vast! Misschien heb je een speciale weer app waar je makkelijk een print screen van kunt maken, maar je kunt dit natuurlijk ook gewoon online opzoeken en daar een print screen van maken.

2017-09-08 23.12.06

4) Je favoriete app

Aangezien we leven in een digitaal tijdperk, zijn veel van onze hobby’s tegenwoordig ook digitaal. Onze telefoons staan vol met allerlei apps waardoor we ons nooit meer een seconde hoeven te vervelen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik lees bij de kapper geen boekje meer; aan mijn telefoon heb ik meer dan voldoende om mezelf een paar uur bezig te houden! Dit zegt dus veel over de tijd waarin ik leef en de interesses die ik heb. Dus… is het de moeite waard dit vast te leggen in mijn album! Wederom is een screenshot hier een handige optie, met natuurlijk wat journaling erbij met uitleg over die app. In heb bijvoorbeeld ooit een screenshot van de Project Life App verwerkt in mijn album, omdat dat een app is waar ik veel mee bezig ben. Kijk maar eens op jouw telefoon naar je apps en ik weet zeker dat je iets vindt dat leuk is om vast te leggen!

project-life-app

5) USB-Stick

Ik ga ervan uit dat jullie allemaal jullie foto’s veilig opgeslagen hebben op meerdere plaatsen, zodat je ze niet kwijtraakt als je computer bijvoorbeeld crasht… Toch, dat heb je gedaan toch??! Zo niet: STOP MET HET LEZEN VAN DEZE POST EN GA DAT DOEN! Haha… nee hoor, dat mag iedereen natuurlijk voor zichzelf weten, maar ik wilde wel even benadrukken hoe belangrijk ik dat vind. Ik gebruik zelf Dropbox als Backup systeem, maar dit kun je natuurlijk op verschillende manieren aanpakken.

Een leuke tip die ik je hierbij kan geven is: zet de foto’s die je in je album hebt zitten op een USB-stick of geheugenkaartje en verwerk dit op een creatieve manier in je album. Op deze manier heb je al je foto’s veilig gesteld en heb je alles direct goed geordend. Als je dan over een aantal jaren in je album bladert en een foto ziet die je bijvoorbeeld nog wel eens af zou willen drukken, zit het digitale bestand er direct bij in het album. Handig toch! Denk er hierbij wel even aan om je USB-sticks om de aantal jaren te checken en eventueel te vervangen. USB sticks blijven namelijk niet eeuwig goed, maar dat geldt eigenlijk voor ieder opslagmedium. Geadviseerd wordt dan ook om de foto’s die je echt wilt bewaren op meerdere plaatsen op te slaan (bv. op je pc, op een USB-stick en ergens online, bv. Dropbox) en dit om de paar jaar te checken en waar nodig te verversen. Goed om te weten!

usb-stick

 

5) Verwerk je filmpjes in je spread!

Je filmpjes verwerken in je Project Life album? Dat kan toch niet?! Jawel dus! Toen ik dit trucje ontdekte voelde dit voor mij echt als een EUREKA momentje! Ik vind het namelijk altijd heel leuk om video’s te maken, bijvoorbeeld van mijn dochters. Dit hoeft niet iedere dag, maar eens in de zoveel een video lijkt me later erg waardevol. Voorheen maakt ik echter toch niet zoveel filmpjes, omdat ik hier verder eigenlijk niets mee deed. Ze bleven meestal een hele tijd op mijn telefoon staan en uiteindelijk belandden ze een keer op mijn PC, waar ze vervolgens bleven staan zonder dat ik er iets mee deed. Maar toen vond ik een manier waarop je je video’s kunt integreren in je pocket page spreads… Dat kan dus, echt!!!

Hoe dan? Nou… je moet er wel even wat dingen voor doen, maar het antwoord zit ‘m in QR-codes. Je hebt hier vast wel eens van gehoord en/of zo’n code gezien. Een QR code is eigenlijk gewoon een geavanceerde barcode die gescand kan worden om iemand ergens naartoe te leiden. Dit kunnen dus ook je video’s zijn! Hiervoor moet je een paar dingen doen:

• Upload je video ergens online, bijvoorbeeld in Dropbox of op YouTube. Kies de privacy-instellingen die je zelf wilt. Bij YouTube kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat iedereen de video kan zien, alleen personen die de link hebben gekregen of alleen jij vanaf je eigen account/toestel.
• Maak een QR code van de URL van de pagina. Hiervoor zijn heel veel gratis programma’s online te vinden. Ik gebruik altijd www.QRstuff.com en dit werkt prima!
• Vervolgens kun je de code printen, downloaden of mailen. Dit is net wat je handig vindt.
• Je hebt nu dus je QR-code en deze kun je gaan verwerken in je album hoe jij wilt. Een QR-code kan gelezen worden met iedere willekeurige QR-reader, welke ook heel veel gratis te downloaden zijn. Ik maak gebruik van de app ‘QRREADER’. Met een QR-reader kun je dus de QR-code scannen en dan krijg je direct de video te zien. That’s it!

Stel dus dat je een verjaardagsfeestje hebt. Je hebt daarna natuurlijk je foto’s, maar misschien ook wel een leuke video. Volg dan bovenstaande stappen en als je over een paar jaar weer deze spread bekijkt, kom je met deze QR-code direct bij de bijbehorende video. Geweldig toch!

Dit kun je overigens doen met iedere locatie online, en niet alleen met jouw eigen YouTube video’s. Je zou dus ook een QR-code kunnen maken van je favoriete liedje of de trailer van je favoriete film. Het hoeft niet eens perse een video te zijn. Gewoon een website of andere online bestemming kan ook. Het enige nadeel hiervan is dat je het niet zelf in de hand hebt. Als je je video’s op je eigen YouTube kanaal zet, ben jij ook de enige die hier iets aan kan veranderen of de video weg kan halen. Bij de andere genoemde voorbeelden is dit niet het geval, en weet je dus nooit zeker of die link over 5 jaar bijvoorbeeld nog werkt. Bepaal voor jezelf of je dit risico wil nemen, maar met je eigen filmpjes gaat het dus prima. EUREKA!

Hopelijk is het je zo duidelijk, maar ik heb hier ook een filmpje over gemaakt voor de liefhebbers:

Tot zover mijn tips over digitale memorabilia. Heb jij zelf nog andere dingen die je toevoegt als digitale memorabilia? Laat het me weten, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideetjes!

Tot de volgende blogpost!

Nancy x

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s