Project Life: 17 tips waarmee je het simpel en haalbaar houdt

Vorige week wat het ‘Simplify Your Life Week’ en dit zette mij aan het denken: hoe kunnen wij memory keepers onze hobby simplificeren, zodat het haalbaar(der) wordt? Ik hoor en lees zo vaak dat mensen achterlopen met hun album(s) en daardoor geen plezier meer hebben in het proces, of dat mensen er niet eens aan beginnen omdat het zoveel werk is. Dit vind ik zo’n zonde, want zoveel werk zou het toch niet moeten zijn? Natuurlijk gaat er wat tijd in zitten, maar het zou toch niet onhaalbaar moeten zijn om onze dagelijkse herinneringen en bijzondere momenten vast te leggen? Of hebben we onszelf hiermee gewoon een onbereikbaar doel gesteld en is het bij voorbaat gedoemd te mislukken?

Geen zorgen: het antwoord op de laatste vraag is in ieder geval “nee”, want er zijn genoeg mensen die het wel lukt en ik kom daar zelf ook steeds meer bij in de buurt. Het probleem is denk ik dat wij het zelf vaak ingewikkelder maken dan het is. We willen te veel, hebben te veel en verzanden daar vervolgens in. Terwijl de essentie van de hobby is dat we onze herinneringen vast willen leggen, komen we daar dus vaak niet aan toe.

Het is grappig, want het hele concept ‘Project Life’ is juist gericht op het simplificeren van scrapbooking. De problemen waar wij tegenaan lopen zijn juist de redenen geweest waarom Becky Higgins ‘Project Life’ heeft bedacht. Dus hoe komt het dan dat wij er toch weer zo’n overweldigend iets van hebben gemaakt? Nou… omdat we dat leuk vinden blijkbaar. We willen niet alleen foto’s en kaartjes in de pockets schuiven. Nee. Wij willen embellishen. Wij houden van papiertjes, stickertjes, washi tape en noem het maar op. Wij houden daarvan en kunnen er niet genoeg van krijgen. Daarom kopen we ook alles wat we zien en vast wel ooit kunnen gebruiken, ook al is onze stash al veel te groot en gebruiken we daarvan de helft waarschijnlijk nooit. We denken het gewoon nodig te hebben, zijn bang dat het er later niet meer zal zijn en dus belandt het in ons winkelmandje. En, als het echt heel mooi is, misschien zelfs wel in tweevoud. 😳

Haha. Is dit herkenbaar voor jullie? Voor mij wel in ieder geval en ik heb in mijn mede-project lifers al zoveel herkenning gevonden de laatste jaren, dat ik denk dat een aantal van jullie dit ook wel zullen herkennen. Maar goed. Wat kunnen we hier nou aan doen? Enerzijds niet zoveel, omdat we nou eenmaal zijn wie we zijn en het ingewikkeld maken van processen, alles willen hebben en weten, volledig willen zijn, niets willen missen, e.d. nou eenmaal bij ons hoort. Toch? Anderzijds kunnen we heel veel doen, als we bereid zijn wat dingen los te laten en de prioriteit bij het ‘memory keepen’ te leggen.

Mij lukt dit steeds beter en daardoor voelt het hele memory keepen voor mij steeds meer als een duidelijk en gestroomlijnd proces. Enerzijds ben ik er meer tijd mee kwijt, omdat het voor mij inmiddels een tweede natuur is geworden en ik niet meer zonder zou kunnen of willen. Mijn passie voor memory keeping groeit en daarmee ook de tijd die ik eraan wil besteden, maar ik ben (meestal) niet meer overweldigd door alle mogelijkheden en materialen. En, het grappige is dat ik door die rust in mijn hoofd, juist meer ruimte en tijd vind om ermee bezig te zijn en nieuwe dingen te proberen als ik daar zin in heb.

Toen ik erover nadacht welke dingen mij hierin hebben geholpen, besloot ik deze eens op een rijtje te zetten. Wellicht hebben jullie er dan namelijk ook iets aan! Natuurlijk zijn alle tips geschreven vanuit mijn ervaring en wat voor mij werkt, en dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden. Haal er daarom vooral de tips uit waarvan jij denkt dat dit ook bij jou past en je zou kunnen helpen in jouw proces.

Oké, komen ze:

 1. Maak je foto’s met je telefoon. Deze heb je altijd bij je, je maakt er sneller even een foto mee en het uploadproces is meestal veel makkelijker. Natuurlijk houden we allemaal van de mooie foto’s die je met je camera kunt maken, maar tenzij het voor jou een tweede natuur is om deze mee te nemen en hiermee dagelijkse foto’s te maken; stel jezelf niet dat doel.
 2. Gebruik app’s op je telefoon om je foto’s te bewerken. Je hebt sneller even een foto op je telefoon bewerkt, dan dat je dit op je PC moet gaan doen. Nog even terugkomend op het eerste punt: je foto’s zijn tegenwoordig echt heel snel te bewerken, waardoor je de foto’s die iets minder van kwaliteit zijn makkelijk kunt verbeteren.
 3. Organiseer je foto’s in week- of maandmappen. Doe dit in je telefoon en op je PC. Je hebt zo veel sneller in kaart welke foto’s je kunt gebruiken in een spread. Dit geeft je ook rust!
 4. Neem iedere dag even de tijd om ‘op te ruimen’. Als je net zoals ik veel foto’s maakt, heb je ook veel foto’s die niet zo goed gelukt zijn. Het is handig om iedere dag even een moment te nemen om deze foto’s meteen te verwijderen. Zet dan ook de andere foto’s van die week meteen in het juiste weekmapje. Hier kun je ook al een snelle selectie maken van foto’s die je eventueel wilt gebruiken voor in je album. De andere foto’s laat je wel gewoon in je camerarol staan, maar die komen dus niet in het weekmapje. Dit kost je hooguit 5 minuten en scheelt je aan het einde van de week veel tijd!
 5. Journal ook iedere dag even. Neem ook iedere dag even de tijd om een paar dingen te noteren die je wilt onthouden van die dag. Ik doe dit direct in de Project Life app, maar dit kan in heel veel app’s of gewoon op een papiertje. Ook dit kost je minder dan 5 minuten en het is echt fijn als je alles al genoteerd hebt. Je journaling wordt er ook waardevoller van waarschijnlijk, want juist de kleine dingen onthoud je anders echt niet (ook al denk je op dat moment van wel).
 6. Vind een manier waarop jouw foto’s makkelijk naar je PC worden getransporteerd. Ik gebruik hiervoor (en voor de back up van al mijn foto’s) Dropbox. Hiermee worden alle foto’s in mijn camerarol automatisch geüpload naar mijn PC. Handig en dit kost mij dus geen extra tijd!
 7. Print thuis. Ik weet dat er veel mensen zijn die thuis printen niet prettig of te duur vinden, maar voor mij is dit echt een uitkomst. Ik print wanneer ik wil en hoeveel ik wil, dus ik heb helemaal zelf in de hand wanneer ik met welke foto’s aan de slag ga. Inmiddels print ik op een A3+ printer direct mijn 12×12 Inch spreads, wat het me nog makkelijker maakt. 
 8. Gebruik steeds hetzelfde design pocket page. Hierdoor hoef je niet steeds na te denken over welk design je gaat gebruiken en welk formaat foto’s daarbij horen. Dit is gewoon iedere keer hetzelfde. Simpel dus!
 9. Print je foto’s in het formaat van je pockets. Natuurlijk is het leuk om je foto’s kleiner af te drukken zodat je achter iedere foto nog een leuk papiertje en allerlei embellishments kunt plakken, maar dit kost je veel tijd. Als je dat niet hebt is het printen van ‘full pocket foto’s’ dus een manier om tijd te besparen.
 10. Niet alle foto’s hoeven verwerkt te worden. Als je veel te veel foto’s in een layout wilt proppen kost je dit over het algemeen meer tijd. Je moet dan namelijk manieren bedenken om al die foto’s kwijt te kunnen. En, alleen het selectieproces duurt al veel langer als jij iemand bent die moeite heeft met kiezen uit je foto’s. Dus, makkelijker gezegd dan gedaan en voor mij ook nog een leerpunt: doe niet te moeilijk, kies de foto’s die iets zeggen over die week en/of waar jij een verhaal bij wilt vertellen en doe het daarmee. Ga ook zeker niet 8 bijna dezelfde foto’s verwerken omdat je niet kon kiezen en ze allemaal zo mooi zijn. Dit voegt niets toe aan het verhaal of de herinnering.
 11. Maximaal één spread per week. Maak met jezelf de afspraak dat je niet meer dan één spread per week maakt, of bijvoorbeeld maximaal vier per maand als je per maand werkt. Uitzonderingen hierop spreek je ook van tevoren af: voor de verjaardagen van je kinderen en je vakantie mag je bijvoorbeeld een insert gebruiken. Waarom is deze afspraak belangrijk? Heel simpel. Een insert verwerken kost je veel extra tijd en zoals hierboven al gezegd: je hebt niet alle foto’s nodig om het verhaal te kunnen vertellen. Echt niet!
 12. Houd je embellishments simpel. Hier hoef ik niet veel meer over te zeggen toch? Gewoon: houd het simpel, dat scheelt je tijd!
 13. Mixed Media? Misschien even niet. Tja… mixed media. Dat is ook al zo’n onderdeel van memory keeping dat er eigenlijk niet perse bij hoort, maar wij wel allemaal willen toevoegen. En, daarbij willen we ook nog eens alle technieken en materialen onder de knie hebben en het liefst ook allemaal in één spread verwerken. Begrijp me niet verkeerd: ik houd van mixed media, maar het hoeft echt niet allemaal en als je tijd tekort komt zou ik het gewoon even niet doen. Dat komt wel weer als je die tijd hebt!
 14. Houd je journaling simpel. Doe niet te moeilijk met allerlei creatieve manieren om je journaling toe te voegen. Dit is natuurlijk leuk als je hier tijd voor hebt, maar we gaan er nu even vanuit dat je dat niet hebt. Dus, gewoon even journalen op een daarvoor bestemd kaartje, direct op de foto of op een labeltje. Dat is prima! Ik zou overigens geen tijd besparen op de INHOUD van je journaling, want dit is voor mij eigenlijk het belangrijkste onderdeel van memory keeping: de verhalen. Neem er dus wel de tijd voor om je verhalen van de week goed te vertellen.
 15. Declutter je stash. Deze zal ik even vertalen voor de mensen die minder thuis zijn in de terminologie: ruim je (scrap)rommel op! 😉 De meeste scrappers, en ik dus ook, hebben een enorme voorraad scrapspullen en iedere keer als we iets gaan maken gaan we de hele berg door om te kijken wat we willen gebruiken. Dat kost veel tijd! Doe (geef) dus weg wat je toch nooit gaat gebruiken en je bent veel sneller klaar met je voorbereidingen.
 16. Gebruik een kit. Om dezelfde reden als hierboven: het scheelt veel tijd als we niet steeds onze hele stash te hoeven doorzoeken als we willen gaan scrappen. Een kit kan een traditionele kit zijn van een specifieke winkel, een digitale kit die je kunt printen, of een kit die je zelf hebt samengesteld uit jouw stash en waarmee je een aantal spreads vooruit kunt.
 17. Focus! Tot slot de belangrijkste tip, die ik eigenlijk al een paar keer heb gegeven: focus op het memory keepen, op het vastleggen van je herinneringen. Leg daar de prioriteit en zorg ervoor dat je dat voor elkaar krijgt. Hierbij heb ik het dus inderdaad over het pure Project Life proces zoals het bedoeld is: maak je foto’s, print ze, stop ze in de pockets en schrijf je journaling erbij. Dit kan ook digitaal of in de Project Life app zoals ik het inmiddels doe, als je maar je weken (of maanden) op die manier hebt verwerkt. Dan ben je eigenlijk bij, want je hebt je foto’s en bijbehorende herinneringen vastgelegd. Het embellishen komt dan later wel, als je daar tijd voor hebt. Geloof me, dit geeft veel rust in je hoofd en, die tijd komt er echt wel! Maar stel… stel nou dat dat niet zo is. Wat heb je dan liever over 20 jaar? 3 jaaralbums die helemaal klaar zijn, van top tot teen embellisht en vol met allerlei creatieve mixed media technieken, of 20 albums waarin al jouw kostbare herinneringen en verhalen vastliggen, maar waarin de hartjes en sterretjes ontbreken? Ik zou voor het tweede gaan! Opnieuw: begrijp me niet verkeerd. Ik houd van die hartjes en sterretjes en het creatieve proces is voor mij een groot onderdeel van de hobby, maar de prioriteit ligt voor mij bij het vastleggen van ons leven. Dus, als ik door dat leven even geen tijd heb om te embellishen, laat ik dat achterwege. Focussen en loslaten dus! 😉

Dit waren mijn tips om het Project Life proces simpel en haalbaar te houden. Heb jij nog een tip die goed in dit rijtje zou passen? Laat het me weten, want ik ben altijd nieuwsgierig naar het proces van anderen!

Veel pocket page plezier!

Nancy 🙂

ce36d8b9da559fa2b83dfb3e637a1474--robin-sharma-good-quotes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s